Печемо пасочки Наближається свято світлого Великодня, і багато господинь спішать пекти паски самостійно, а не купувати в магазинах. Аби все вдалося, треба пам'ятати "золоті" правила випікання святкових пасок Приготування великодньої паски - це ціле мистецтво. Тісто для неї дуже примхливе: воно готується в добре прогрітому місці, де постійна температура і немає протягів, із живих дріжджів, якісного борошна та з гарним настроєм.
Тепло та затишок всюди
Паска - це випічка, яка потребує особливого ставлення. Її якість дійсно може залежати від таких факторів, як настрій. Слід робити тісто з гарним настроєм та світлими думками, не думати про когось погано та не тримати образу.
З кухні приберіть все зайве, закрийте двері, вікна та одразу включіть розігріватись пічку. Щоб тісто добре піднялось, в кімнаті не має бути протягів та холоду. Всі компоненти перед приготуванням дістаньте з холодильника - вони мають бути кімнатної температури.
Як замішувати
Для приготування тіста слід брати домашні яйця, бо має бути яскравий жовток. Можна навіть замінити у випічці частину білка на жовтки: замість цілих яєць, наприклад, додати тільки 2 білки і 4 жовтки. Ті білки, які залишаться - не пропадуть, їх можна збити з цукром та використати як прикрасу для випічки. Якщо ж немає домашніх, то візьміть 1 ч.л. куркуми, яка зробить тісто більш яскравим та привабливим.
Дріжджі слід використовувати лише свіжі. Купіть свіжу пачку перед випіканням паски і ні в якому разі не замінюйте сухими. Щоб опара добре зійшла - помістіть у миску подрібнені дріжджі, додайте ложку цукру, борошна та теплого молока. Миску поставте у ще більшу посудину, наповнену теплою водою, а зверху накрийте чистим рушником. Опара буде готовою, коли збільшиться в об’ємі та візьметься дрібними бульбашками.
Борошно обов’язково просійте через сито перед замішуванням тіста (можна декілька разів) і вимішуйте тісто руками. Не використовуйте кухонний комбайн - з ним складно зрозуміти, коли тісто готове та зробити його не надто забитим. При вимішуванні руками воно насититься киснем та буде більш пухким.
Що додати
Найкраще паска смакуватиме з цедрою апельсину та цукатами, настояними у міцному алкоголі. Окрім того, додавайте родзинки, вишні, горіхи. Можна додати волоський горіх, лісовий чи мигдаль. Також, не зіпсує випічку різне насіння: кунжут, соняшникове, мак.
Зі спецій пасуватимуть за смаком кориця та мускатний горіх, ваніль. Але спецій має бути зовсім мало, щоб вони не перебили смак самої паски.
Скільки випікати
Випікати пасочки потрібно у формах. Якщо у вас є спеціальні форми для такої випічки - їх треба змастити вершковим маслом, а потім застелити пергаментом. Якщо немає, то можна придбати паперові одноразові форми, які зсередини потрібно покрити маслом.
Заповнюйте форму на 2/3, адже потім тісто стане пишнішим при випіканні. Всього підходить ідеальне тісто 3 рази: опара, потім замішане у мисці та останній раз - у формі, перед випіканням.
Випікаються паски в залежності від їхніх розмірів. Зовсім крихітні приготуються і за 20 хвилин, а на великі знадобиться від 40 хвилин до 1 години. Коли випічка почне рум’янитись, можете покрити її жовтком, змішаним з теплим молоком.
Традиційно, страву випікають у Страсну п’ятницю, а в деяких регіонах у Чистий четвер. При цьому випічку не куштують аж до дня самого свята. До цього її запаковують у пергаментний папір та зберігають при кімнатній температурі. Не слід класти її в холодильник - тісто стане не таким смачним та пухким, а білкове покриття розм’якне.
Італійська паска панеттоне
Інгредієнти на 1 велику паску: сухі швидкодіючі дріжджі – 2,5 ч.л., борошно – 450 г, цукор – 4 ст.л., сіль – 0,5 ч.л., яйця – 4 шт., ванілін – 1 ч.л., вершкове масло – 100 г, сік апельсина – 50 мл, родзинки, цукати та горіхи – 100 г.
Спосіб приготування: дріжджі залийте невеликою кількістю теплої води та почекайте, поки вони активуються, приблизно 10 хвилин.
Яйця добре збийте виделкою. Трохи нагрійте масло у мікрохвильовій та додайте до яєць. Потім насипте цукор та апельсиновий сік, добре перемішайте усе міксером.
Усі рідкі інгредієнти додати до сухих, окрім родзинок та цукатів, та замісити тісто.
Місити приблизно 20 хвилин, поки у борошні не почне активуватися клейковина.
Додати родзинки, цукати та горіхи, трохи присипані борошном, вмісити у тісто.
Тісто покласти у велику форму для випікання пасок або розділити на 2 меншого розміру.
Тісто повинно займати на більше 1/3 форми. Накрити рушником та дати піднятися тісту до 2-х годин.
Коли тісто піднялося, ввімкнути духовку та випікати паски при 170 С 40-50 хвилин або до готовності. Перевірити готовність можна звичайною зубочисткою – встромити її всередину паски, якщо зубочистка буде суха – панеттоне готовий.
Класична пухка паска
Інгредієнти на 2 великі паски: борошно – 1 кг, молоко – 300 мл, жовтки яєчні – 9 шт., вершкове масло – 100 г, цукор – 250 г, дріжджі сухі швидкодіючі – 1 пакетик, родзинки – 100 г, щіпка солі, ванілін. Для глазурі: цукрова пудра – 150 г, яєчний білок – 1 шт., лимонний сік – 10 крапель, кольорова посипка.
Спосіб приготування: налийте тепле (30 Со) молоко у велику миску. Розведіть дріжджі з 2 ст.л. цукру та 100г борошна. Накрийте рушником та дайте опарі піднятися протягом 1 години. Добре розмішайте міксером жовтки з цукром до білої маси. Додайте ванілін та сіль.
М’яке вершкове масло додайте до жовтків та ще раз добре розмішайте. На чистий великий стіл треба висипати усе борошно, зробити виїмку посередні, додати опару та добре перемішати.
Додайте яєчну суміш та замішуйте ще 30 хвилин. Залиште тісто у теплому місці без протягу, щоб воно піднялося. Це може зайняти 2-3 години.
Коли тісто стане у три рази пухкіше, додайте родзинки та перемішайте тісто ще раз. Розділіть тісто по формам та дайте піднятися ще раз.
Коли тісто піднялося, випікайте до готовності при 160 Со 40-50 хвилин. Коли паски будуть готові та охолоджені, в окремій мисці збийте яєчний білок виделкою та потроху додавайте цукрову пудру, додайте 10 крапель лимонного соку.
Одразу полийте паски глазур’ю та посипте кольоровою посипкою.
Глазурі для прикраси пасок
Найчастіше глазур роблять з яєчного білка і цукрової пудри, а щоб надати їй відповідний колір, додають фруктові сиропи, прянощі, какао або каву.
Готова глазур повинна бути густою, щоб добре виглядати на великодній пасці.
Біла глазур. Для приготування знадобиться 250 г цукрової пудри, яку треба збити з 5 білками. У кінці приготування всипати пів склянки борошна і перемішати. Також можна приготувати і шоколадну глазур, замість борошна додавши 3 столові ложки какао.
Вершково-молочна глазур готується з вершкового масла (50г), 3-х столових ложок цукрової пудри або дрібного цукру-піску, столової ложки молока і двох столових ложок какао. Масло розчинити на повільному вогні, злегка остудити. Розмішувати, додаючи інгредієнти у зазначеному порядку, поки не утвориться густа однорідна маса. В останню чергу додавати какао.
Для глазурі з какао знадобиться 100 г цукру, 2/3 склянки води, 1 ст. ложка какао, 50 г вершкового масла. З цукру і води зварити сироп, як для варення. Масло і какао розтерти і поступово влити у суміш тонкою цівкою сироп.
Готовою глазур’ю обливати паски, поки вона не застигла. Какао можна замінити розтопленим шоколадом. Якщо не додавати какао і шоколад, вийде біла глазур.
Великодні кекси
Якщо ви не дуже дружите з тістом або у вас немає стільки часу на приготування великодніх пасок, то можна спекти кекси-паски. Вони готуються швидко, але виходять смачні і виглядають святково.
Для приготування необхідно взяти 3 яйця, 1 склянку цукру, 100 г маргарину або вершкового масла, 100 г сметани або кефіру, 1 п. ваніліну, 1,5 ч.л. розпушувача тіста, 1,5 склянки борошна, а також цукати, родзинки, горіхи за смаком.
Спочатку треба збити в піну 2 цілих яйця і один жовток (білок залишити для глазурі) з цукром. Готову суміш змішати з маслом, сметаною, розпушувачем, ваніліном,
Родзинки треба попередньо замочити на 20-30 хвилин у гарячій воді, щоб вони набухли. Після цього викласти на сухий рушник. Аби родзинки не опустилися донизу під час випікання, їх треба обваляти у борошні.
Повертаємося до тіста. Додаємо борошно до готової суміші. Тісто повинно бути крутим, ледь сповзати з ложки.
Формочки змащуємо вершковим маслом, накладаємо у них тісто (трохи більше половини) і ставимо у розігріту духовку. Випікати потрібно при температурі 180 градусів приблизно 30 хвилин. Готовність перевірити сірником - якщо сухий, усе готово.
Поки кекси готуються, треба зробити глазур. Для цього необхідно збити білок до густої піни, потім додати 150 г цукрової пудри і чайну ложку соку лимона.
Готові кекси покрити глазур'ю та прикрасити посипкою.
Морковна паска
Інгредієнти: 150 г борошна, 140 г цукру, 1 ч.л. розпушувача, 1 ч.л. кориці, 1 ст.л. сушеної цедри апельсина, 0,5 ч.л. імбиру, 0,5 ч.л солі, 50 г мелених волоських горіхів, 2 яйца, 100 г вершкового масла, 150 г натертої на дрібній тертці моркви.
Спосіб приготування: змішати борошно, розпушувач, спеції і мелені волоські горіхи. В окремій мисці збити яйця з сіллю і цукром у пишну білу масу. Додати розтоплене вершкове масло. Перемішати міксером. Додати сухі інгредієнти. Перемішати міксером до однорідності. Лопаткою підмішати терту моркву.
Випікати при 180 градусах близько 50-60 хвилин. Покрити паску білковою глазур'ю і за бажанням прикрасити зефіром, білим шоколадом, горіхами або цукатами.
Сирно-морковна паска
Інгредієнти: морква - 8 шт., цукор - 250 г, апельсин - 1 шт., сир - 1кг, масло вершкове - 200 г, ваніль - 5 г.
Спосіб приготування: натираємо на крупній тертці моркву. Додаємо 50 грамів цукру і дві чайні ложки апельсинової цедри.
Варимо на повільному вогні до м'якості. Остудимо.
Перетираємо масу через сито. Потім перетираємо сир. Змішуємо з маслом, цукром і ваніллю. Додаємо морквяну масу. Збиваємо міксером.
Застеляємо форму для паски марлею. Викладаємо сирну масу та щільно утрамбовуємо. Закриваємо марлею і ставимо під прес.
Залишаємо в холодильнику на чотири години, а після перевертаємо форму і акуратно викладаємо паску на блюдо.
Марина Мухіна
Інфографіка Анни Голод
Фото з архіву
Дякуємо за підготовку матеріалів сторінки Ірині Назаренко, кухарю із двадцятирічним стажем
Продуктова корзина до Великодня. Середньостатистичні ціни на популярні продукти до свята світлої Пасхи у Старобільському районі 40679 40680 Святкові паски та крашанки повинні бути на кожному столі 40681 |
Інше по темі:
|