Як війна в Україні впливає на вартість продуктів харчування Війна в Україні продовжується, а масштабні бойові дії та тимчасова окупація деяких регіонів нашої держави впливає на вартість продовольства. Аграрії вже попередили, що вартість деяких продуктів може підвищитися Незалежні експерти відзначають, що з початку нового року ціни на деякі продукти продовжили зростати. Наприклад, за січень-лютий подорожчання в середньому становило 9,8%. Тенденція до зростання цін чекає на українців і в березні-квітні.
Голова Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук в етері національного телемарафону заявив, що через широкомасштабну війну вартість хлібу та фруктів в Україні може незабаром підвищитися. Очільник аграрної ради зазначив, що держава через війну не може претендувати на довоєнний період експортного потенціалу та забезпечувати внутрішнє виробництво.
За словами Марчука, вже цьогоріч через тимчасову окупацію частини української території зменшиться посівна площа земель, на яких традиційно вирощується зерно. Скорочення сировинної бази у поєднанні з підвищенням вартості енергоносіїв призведе до скорочення виробництва хліба та інших виробів з борошна. Поряд з цим керівник ради зазначив, що побоюватися дефіциту овочів українцям не варто.
«Аграрії в центральних та західних регіонах ще на початку повномасштабної війни, вже розуміючи обставини окупації, почали диверсифікувати ці напрямки роботи, і почали більше засаджувати сади у своїх регіонах. Вирощувати більше овочів. Тому в принципі сказати, що буде дефіцит - не можу», - відзначив Денис Марчук.
За словами Марчука, імпорт продуктів на найвищому рівні. Тому, якщо раптом Україна опиниться без урожаю, то буде можливість покрити попит на овочі та фрукти завдяки імпорту.
«Якщо імпортуватимемо і попит буде більшим, ніж пропозиція – це може призвести до подорожчання», - підсумував експерт.
Скорочення посіву ернових
Президент Української зернової Асоціації Микола Горбачьов в інтерв’ю виданню Delo.ua поділився власними прогнозами щодо площі посіву зернових в 2023 році. Так, на думку очільника асоціації, посівна площа в Україні значно скоротиться. Натомість USDA (Міністерство сільського господарства США) вважає, що площі скоротяться приблизно на 20%. Утім, на думку Горбачьова, це досить оптимістичний прогноз.
«Я не знаю, на які чинники посилається USDA, адже, за нашими оцінками, посівні площі скоротяться десь на 40%, а отже, удвічі зменшиться обсяг виробництва, якщо порівнювати з довоєнними роками. Наприклад, раніше аграрії вирощували 106 млн тонн зернових і олійних, а наш прогноз на наступний рік — приблизно 53 млн тонн, якщо вдасться посіяти кукурудзи 3 млн га, а ми не впевнені, що аграрії зможуть. Тож прогноз USDA дуже оптимістичний», - висловився Микола Горбачьов.
Хліб зросте в ціні
У поточному році варто очікувати підвищення ціни на хліб. Одна з причин, як вже сказано вище, – невеликі посіви зернових. Поряд з цим проблеми полягають в окупації південних регіонів України, де вирощують зерно. Також деякі експерти відзначають, що врожай цього року буде значно меншим, ніж минулорічний.
Світлана Литвин, експертка Українського клубу аграрного бізнесу, посилаючись на попередні оцінки Міністерства аграрної політики, відзначає, що в масштабах країни площі під озимі скоротяться на 40%. На цей показник впливає тимчасова окупація. Поряд з цим і на підконтрольній Україні території посіви озимих зернових під урожай поточного року заплановано на 20% менше, ніж минулої мирної осені.
Утім, експерти вважають, що зерна для задоволення потреб внутрішніх споживачів має вистачити. Поряд з цим Лариса Гук, експертка у галузі сільського господарства інформаційно-аналітичного центру «АГРО ПЕРСПЕКТИВА», вважає, що українські аграрії не захочуть відмовлятися від експорту за кордон через вищі за внутрішній ринок ціни, тому може виникнути дефіцит на ринку України.
«Протягом першого півріччя 2023-го серед масових сортів хліба найпомітнішим знову буде підвищення цін на житній, бо врожай зібрали невеликий. Пшеничний хліб теж дорожчатиме, адже озимини мало. Так, озимої пшениці маємо 3,8 млн га (6,5 млн га засівали під урожай-2022, з яких удалося зібрати дві третини точно та намолотити 20 млн тонн стратегічної культури)», - пише Лариса Гук.
Чому зміниться вартість овочів та фруктів
На думку незалежного експерта Олександра Хмелевського, кандидата економічних наук, пише Аgronews, зростання цін на овочі та фрукти зумовлене підвищенням вартості їх зберігання. Поряд з цим не
«Чим довше зберігаються на складах овочі та фрукти, тим більше доводиться витрачати на їх зберігання. А підприємці закладають свої витрати у споживчі ціни», – пояснює Хмелевський.
Поряд з цим експерт відзначив, що через війну та несприятливі погодні умови восени, виник дефіцит на деякі овочі. Наприклад, близько третини цибулі та четверта частина моркви вирощувалися на Херсонщині. Відповідно, через окупацію та активні бойові дії практично весь урожай з Херсонської області втрачений. Осінні дощі вплинули на врожай цибулі, який через непогоду має погану якість.
Хмелевський відзначив, що більшість тепличних господарств України через високі ціни на електроенергію, газ і часті відключення електроенергії, внаслідок російської атаки на об’єкти критичної інфраструктури, припинили свою діяльність, а це вплинуло на зростання цін на помідори та огірки.
«Дефіцит частково компенсується імпортом цих овочів із Польщі та Туреччини, але останнім часом спостерігається суттєве зростання цін на імпортні овочі. Це зумовлено високими цінами на електроносії у країнах-експортерах та високим попитом на продукти харчування», - повідомив експерт.
Олександр Охрименко, президент Українського аналітичного центру, зазначив, що фрукти також зростуть в ціні через тимчасову окупацію частини півдня України та блокування морських портів.
«Ціни на вітчизняні яблука ростуть через те, що частина земель Херсонської та Запорізької областей, які до війни активно вирощували фрукти, яких вистачало для всієї України окупована загарбниками», - каже експерт.
Водночас українські фермери стикнулися з подорожчання палива, насіння, добрив, та перебої з електропостачанням, які впливають на зберігання. Дорожчають і імпортні фрукти, передусім цитрусові. Частково через ускладнення ввезення в країну через блокування українських портів агресором, частково через землетрус в Туреччині.
Прогнози щодо яєць
Лариса Гук відзначає, що навряд яйця будуть коштувати до 17 грн за штуку, але дешевшати протягом першого півріччя 2023-го курячі яйця не будуть.
«Ціни залишатимуться високими. Через сезон низької продуктивності несучості курей та підвищений попит на Великодні свята, запевняють нас представники Інституту аграрної економіки. Вчені припускають, що ціна на яйця триматиметься на рівні 75 грн/десяток. Трохи оптимізму додають учасники ринку, котрі обіцяють зростання обсягів виробництва продукції, однак коливання цін як у бік зменшення, так і в бік збільшення теж прогнозують», - пише експертка.
М’ясо та молоко
Олександра Хмелевський вважає, що так само продовжують дорожчати м’ясні та молочні продукти. Це пов’язано з тим, що в Україні швидко скорочується поголів’я рогатої худоби та свиней, у 2022 році – на 8% та 15% відповідно. У зв’язку з цим спостерігається певний дефіцит м’яса та молока, який покривається за рахунок імпорту.
«За кордоном також відчувається дефіцит продовольства, і зростають ціни. Минулого року через воєнні дії в Україні суттєві збитки були й в птахівництві. Лише на фабриці в Чорнобаївці загинуло понад 4 млн курей. Тому з’явився такий дефіцит курятини та яєць. Інкубаторам потрібен спеціальний температурний режим. Перебої з електроенергією також призводять до недоотримання значних обсягів продукції. Зросли ціни на корми, паливо, електроенергію. Загалом зростання цін на м’ясо-молочну продукцію триватиме до травня», – ділиться прогнозами Хмелевський.
Крупи та олія
Ціни на крупи, борошно та олію наразі виглядають більш менш стабільними, відзначає Хмелевський. Хоча у поточному році й тут спостерігається деяке зростання цін на ці продукти.
«Запаси зернових та олійних культур залишаються в Україні значними. Через блокування посією «зернового коридору» є ризики, що найближчими місяцями експорт цієї продукції істотно скоротиться і до нового врожаю на складах залишаться більші обсяги нереалізованої продукції. Це стримуватиме зростання цін», – пояснив експерт.
Натомість Хмелевський сказав, що є й гарна новина, адже у травні очікується стабілізація цін через реалізацію підприємцями залишків продукції на складах перед новим урожаєм. Ближче до літа виростуть надої молока та виробництва яєць, а влітку остерігатиметься сезонне зниження цін на продукти харчування.
Євген Голобородько
Фото з мережі Інтернет
49118 |
Інше по темі:
|