Харчування по-новому
З початку нового року заклади дошкільної та загальної середньої освіти перейшли на оновлене меню. Чого більше не буде на тарілках та що, навпаки, з'явиться, розповіла Наталія Гупал, начальниця відділу освіти Старобільської міської ради
Реформа шкільного харчування розпочалася за ініціативи першої леді Олени Зеленської. Технологічні карти для оновленого шкільного меню розробляв кулінарний експерт Євген Клопотенко. Більше м'яса, риби, овочів По суті, кардинальних змін не очікується, - пояснює Наталія Гупал. - Кількість цукру та солі зменшувалась поступово впродовж 2021 року. У школах какао, узвар, чай та інші напої несолодкі вже майже рік. Спочатку, ще у 2021 році, батьки зверталися до нас з цього приводу, але всі звикли. За словами освітянки, у новому меню буде більше м'яса, риби, овочів, фруктів, молочних продуктів, круп. - Із нового - це кефір, сухофрукти (чорнослив, курага), груші, йогурти і так далі, - розповіла Н.Гупал. - Смаженого майже не буде нічого - лише варене, парене, печене. У тарілках більше не буде сосисок, сарделей, маргарину, солодощів. Макарони лише твердих сортів. Також згідно нових норм, зменшиться і кількість масла у стравах і буде варіюватися в межах 3-4,5 г, залежно від віку дитини. Консистенція, якість, смак страви не зміниться, а дитина буде здоровішою, бо масло - це жири, які не досить корисні для дітей. Важливе місце у змінах посідає і подача страв. За словами керівниці відділу освіти міськради, в закладах освіти Старобільської громади вже працюють над цим і в подальшому буде тільки краще. - Меню буде сезонним і кожного разу затверджуватиметься Держпродспоживслужбою, - говорить освітянка. - У кожного закладу освіти своє меню. Вони мають автономію при виборі страв, які будуть готувати для учнів. Тому і ціна за харчування у кожному садочку або школі може варіюватися в межах затвердженої вартості. Тому маємо надію, що дітки звикнуть до здорового та смачного раціону. На прикладі дитячого садка Наталія Шпак, старша медична сестра закладу дошкільної освіти номер 4 "Теремок", презентувала нові страви у їх меню. Тож страви: 1. Овочі по-карпатські (порція - 107 г). Інгредієнти: картопля, цибуля, морква, томати, перець солодкий (в літній період), крупа (рис, або перлова), олія, сіль. 2. Биточок гречаний з капустою тушеною (порція - 110 г). Інгредієнти: крупа гречана, молоко, яйце куряче, масло вершкове, олія, сухарі панірувальні. 3. Тефтеля куряча з рисом (порція - 80 г). Інгредієнти: м'ясо куряче, рис, томатна паста, олія, масло вершкове, борошно, сіль. 4. Бігос овочево-курячий (порція - 120 г). Інгредієнти: м'ясо куряче, капуста, цибуля, морква, олія, масло вершкове, сіль. 5. Котлета січена куряча з цибулею (порція - 44 г). Інгредієнти: м'ясо куряче, хліб, молоко, цибуля, панірувальні сухарі, олія. Також Н.Шпак зазначила, що насамперед, норми енергетичних потреб дітей різного віку привели у відповідність до вимог Всесвітньої організації охорони здоров'я. Діти мають отримувати не тільки достатню кількість калорій, але також вітаміни та мікроелементи. Є і багато інших змін. - Наприклад, якщо раніше об'єм на дитину рахували у "брутто", то тепер у "нетто", - говорить старша медична сестра. - Також створюються нові рецепти страв, які відрізняються застосуванням спецій та соусів, а ще й різноманітністю (не повторюються впродовж місяця). У нових нормах харчування суттєво змінено кількість солі, цукру та жирів. Обов'язковим є вживання овочів та фруктів під час кожного прийому їжі. Марина Мухіна Фото надали у садочку номер 4 "Теремок"
Нове харчування в дії
На фото котлета січена куряча, пюре картопляне, салат зі свіжої капусти та буряка
43931
Нове харчування в дії
На фото бігос овочево-курячий та каша ячна
43932
Нове харчування в дії
Порція для вихованців дитсадочка номер 4 "Теремок"
43934