Подробиці про каву
Кава - дуже популярна і широко розповсюджена у всьому світі. Напевно, вам вже довелось випити безліч чашок цього запашного напою, але далеко не кожна з них була справді смачною. Ми зібрали інформацію, яка допоможе вам легше обрати і зварити смачнішу каву
У продажу найчастіше можна зустріти каву у вигляді обсмажених зерен, мелену та ще розчинну. Остання втрачає популярність, бо любителі кави у більшості своїй вже давно зрозуміли - розчинна кава не може передати справжнього смаку, але може містити у своєму складі не найкорисніші елементи. Якщо обирати між меленою і зернами, то краще все ж купити кавомолку (є зовсім не дорогі, від 150 грн) і в подальшому купувати саме зерна. Річ у тому, що зернову каву набагато важче підробити. Проблематично додати сировину іншого сорту або поганої якості. Молота кава Щодо хімічного складу напою, тут потрібно розуміти, що масла в зернах випаровується у процесі помелу. Тому потрібно як можна швидше зварити каву після помелу. Не хочете самостійно молоти зерна? У даному випадку вам слід купити вже готову до приготування мелену каву. Справа в тому, що деякі недобросовісні виробники напою іноді можуть додавати цикорій в помел. Звичайно, він корисний для організму, проте при покупці ми беремо каву, а не мішанину. При цьому різницю в смаку неважко помітити. Тому слід вибирати продукцію тільки від перевірених виробників, які добре себе зарекомендували. Щоб зрозуміти, які відмінності між меленою кавою і в зернах, потрібно дізнатися ще про одну річ. Мелену каву поділяють на 3 категорії за ступенем помолу, а саме: тонкий, середній та грубий. Тонкий - чудово підходить для турки. Також можна використовувати у кавоварках, оснащених фільтрами. Кава тонкого помелу - відмінне рішення для приготування кави по-турецьки. Середній - універсальне рішення. Він відмінно підходить для турок і кавоварок. Зернинки розчиняються за 5-6 хвилин. Грубий - відрізняється відносно великими частинками. Найкраще для приготування напою використовувати поршневі кавоварки. Важливо пам'ятати про одну особливість - чим зерна крупніше перемелені, тим більше часу потрібно буде готувати напій. Готувати мелену каву набагато швидше, ніж зернову. Сорти кави Коли ми насолоджуємося кавою, ми зазвичай не думаємо, який сорт кави ми п’ємо. Але якщо поринути у світ кави, то можна знайти багато різних кавових сортів. Ми охопимо лише найпопулярніші сорти, які можна знайти на полицях неспеціалізованих магазинів. Арабіка – ароматна та смачна кава, через це вважається найціннішою з усіх сортів кави. Зустрічається у відокремленому вигляді або блендах кави. Існують різновиди арабіки, такі як бурбон, мока, марагоджип. Робуста – більш міцна кава, вважається не такою благородною кавою, як арабіка. Через це часто робусту можна зустріти у блендах кави задля збільшення міцності напою. Різновиди: конільон, куілу, індонезійська ява-інеак, конженсіс. Ліберіка не користується популярністю. Кавове дерево ліберіка стійке до хвороб, але, на відміну від робусти, низьковрожайне, а смак зерен залишає бажати кращого, тому ліберіку використовують тільки у сумішах. Стенофіла – у декілька разів смачніша кава, ніж арабіка, але не вигідна у виробництві, оскільки має довгий період дозрівання(після посадки перший врожай отримують приблизно через 4 роки). Існують також сорти кави на кшталт Моки, ароматної кави, назва якої пішла від порту Моха у Ємені, або Колумбії, кислуватої кави з сильним ароматом з однойменної країни. Такі сорти є мутаціями сортів, про які написано вище. Дегазація кави Дегазація кави - це процес, який відбувається під час зберігання свіжообсмаженої кави. Під час обсмажування утворюється велика кількість газу (в основному це CO2, діоксид вуглецю). Цей газ залишається у зернах після обсмажування і згодом поступово виділяється. Коли ми зберігаємо каву у запечатаних пакетах, вони надуваються саме через процес дегазації. З цієї ж причини в пакетах для зберігання кави є односторонні клапани, вбудовані в упаковку, щоб випустити діоксид вуглецю і запобігти розриву пакета. Також ми можемо спостерігати наслідки виділеного газу в обсмаженій каві, коли готуємо еспресо. Зв'язок дегазації з віком кави можна побачити у тому, скільки пінки утворюється під час екстракції еспресо. Це можна наочно побачити, якщо приготувати еспресо з однаково обсмаженої кави, але різного її віку. Кавові напої Оноре де Бальзак казав, що «після філіжанки кави все спалахує, думки тісняться, як батальйони великої армії на полі битви…». Можна не сумніватися: ці слова були адресовані королю серед кави - найпопулярнішому еспресо. У перекладі з італійської, еспресо – «зварений під пресом». Фактично, еспресо так і готується – його заварюють у кавовій машині під тиском гарячої води, до 95 градусів. Для приготування еспресо використовують середній режим помелу. Після взаємодії кави з малою кількістю води, її подають у філіжанках по 30 мл. Існує допіо або подвійний еспресо, якщо потрібно відкрити третє око і працювати у 3 рази швидше. Еспресо має багато різновидів, серед яких, американо, лунго, ристрето, капучино, лате, макіато і багато інших. Американо – це розведене водою еспресо. На 30 мл кави використовують 120 мл води. Лунго – еспресо, котре зазнало тривалішого впливу гарячої води. Виходить менш насиченим і має гірчинку. Містить підвищену дозу кофеїну. Ристрето – низькокофеїнова версія еспресо, але у той же час найнасиченіша через свій спосіб приготування. Наприклад, на 7 г дрібного помелу йде 25 мл води. Капучино - це збите молоко, молочна пінка й еспресо у рівних пропорціях. У професійних кавомашинах молоко збивається за допомогою тиску пари. Якщо використовувати прозору чашку, то в приготованому капучино має бути чітко видно три різнокольорові шари, в іншому випадку – щось пішло не так. Лате – не стільки кава, як кавовий коктейль з молока та еспресо. Завдяки змішуванню двох інгредієнтів виходить м’яка кава з приємною молочною пінкою. Макіато – це молоко з маленькою порцією кави. Еспресо додається зверху до молока та пінки. Через декілька хвилин формується декілька шарів напою. Мокачино – лате з гарячим шоколадом. Кон-панна – еспрессо, зроблене за класикою, а зверху додають збиті вершки. Бреве – подвійне еспресо зі спіненим молоком та вершками у співвідношенні 2 до 1. Флет-вайт – напій, який має яскравий смак і ніжний аромат молока. Для приготування беруть 60 мл еспресо з гарячим і спіненим молоком. Зверху ж додають вершки за рецептом, не більше ніж пів сантиметра. І на останок, Раф – коктейль із еспресо, збитими вершками і ванільним сиропом. Існує версія з використанням меду, де не використовують ванільний сироп. Завдяки меду, коктейль виходить тягучим і має аромат меду. Як приготувати смачну каву Методів приготування кави існує безліч, серед яких є як елітні, з використанням спеціальних приладів на кшталт кавової машини або гейзерної кавоварки, так і простіші, наприклад, приготування кави у турці. Приготування кави з використанням турки (або кава по-турецьки) Щоб приготувати таку каву, потрібна турка – конусоподібна посудина с ручкою. Для приготування використовуйте арабіку, робусту та будь-яку іншу каву середнього або темного обсмаження. Потрібно засипати каву у турку та залити холодною водою. Після цього поставити на повільний вогонь та дочекатися пінки. Важливо пам’ятати, що кава не має закипіти, оскільки ви ризикуєте отримати горілий напій. Кава приготована таким методом має більше кофеїну, ніж еспресо з кавової машини. Кава у гейзерній кавоварці В основі конструкції гейзерної кавоварки лежать три елементи - нижня восьмикутна основа для води, фільтр у вигляді лійки для кавового порошку та верхня частина для готового напою. Приготування здійснюється під тиском. Під час закипанні пара проштовхує гарячу воду нагору, вона проходить крізь порошок невеликим фонтанчиком та осідає у верхній посудині. У результаті виходить терпкий напій, сильно насичений кофеїном. Щоб приготувати корисну та смачну каву за допомогою цього способу, необхідно використовувати середньо-дрібний помел середнього або темного обсмаження. Якщо брати дрібний помел, напій вийде гірким, через великий помел він буде слабким та водянистим. Для заварювання краще застосовувати еспрес-суміші, які подарують чистий та збалансований смак. Кава з еспресо-кавоварки Розглядаючи, який ще спосіб варто спробувати вдома, необхідно згадати еспресо-кавоварку. У ній можна готувати напій з повним та чітким смаком, що не містить гіркуватості. Для екстракції підходять еспресо-суміші дрібного (fine) помелу середнього або сильного обсмаження. Весь процес приготування виглядає так: подрібнені зерна потрібно помістити у холдер, на 30 мл води потрібно 7 грамів кави. Потім потрібно спресувати каву. Після цього залити трохи води і вставити холдер у кавоварку. Все, можна готувати чашку під фільтр. Через 25-30 секунд ви отримаєте ароматний еспресо. Це не всі методи приготування кави, які існують. Але їх достатньо, щоб приготувати тонізуючий напій, який усі так люблять вранці. Але не забувайте, не кожна людина може пити каву. Тому проконсультуйтесь з лікарем, якщо після кави ви погано себе почуваєте. Цікаві сорти кави Одним з найдорожчих і найвишуканіших сортів кави, як за смаком, так і за способом приготування, виправдано вважається кава Kopi Luwak. "Kopi" з індонезійської перекладається як кава, а лювак - це невелика тварина, яку також називають в Азії пальмова ціветта. Лювак є дрібним хижаком, але любить поласувати стиглими плодами кавового дерева, причому вибирає найкращі. Кави він з'їдає набагато більше, ніж може переварити. Неперетравлені зерна, пройшовши через кишечник тварини піддаються дії його ензимів і, як присягаються любителі "Kopi Luwak”, набувають неповторного смаку і аромату. Кілограм кави, якій допоміг з'явитися на світ лювак, коштує 645 доларів. Death Wish. Найміцніша кавова суміш у світі, яку можна придбати тільки в одній нью-йоркській кав'ярні (або через інтернет). Склад засекречений, а вміст кофеїну у півтора разу вище, ніж у еспресо. Недарма назва дослівно перекладається як «Передсмертна записка». Еспресо IR. Купаж італійського обжарювання. Характеризується великою дозою кофеїну і приємними горіховими нотками і запахом. Часто може продаватися під ім'ям «Італійський еспресо». Paganini. Приблизно на чверть складається з робусти і вважається одним з найміцніших кавових купажів. Олександр Черепеня Фото автора Висловлюємо подяку за консультацію під час підготовки матеріалу Ірині Крупі, баристі Арт об'єкту кав'ярні "12 стільців"
Подробиці про каву
Кава
42952
Подробиці про каву
Зерна
42953
Подробиці про каву
Дегазація кави - це процес, який відбувається під час зберігання свіжообсмаженої кави.
42951