Час компотів
Сезон літніх ягід майже у самому розпалі, а це означає, що господині вже почали робити заготовки на зиму. Компот вже давно увійшов до списку найпопулярнішої консервації
Компот (від французького слова Compote) – десертний напій (відвар) з фруктів і ягід. Їх варять майже з усіх їстівних фруктів і ягід або з їх суміші. Більшість компотів готують з додаванням цукру, але ця складова не є обов’язковою. Домашні заготовки напоїв - це смачно та корисно. Технологія приготування майже скрізь однакова, але різноманітність варіантів поєднання продуктів приводить у захват. Але як і в будь-якому рецепті, у приготуванні зимових компотів є свої хитрощі і секрети. Що використовують Частіше за все жінки обирають для своїх компотів такіі плоди: полуниці, малину, вишні, черешні, абрикоси, яблука, виноград, смородину червону та синю, груші. Останнім часом їм також полюбилися апельсини, мандарини, кизил, персики, м'ята та лимон, які вони поєднують з іншими ягодами. Хороші ягоди та фрукти Найважливішим елементом у консервації компоту є свіжі та ретельно перебрані ягоди. Не можна використовувати гнилі, побиті чи м'яті ягоди, фрукти. Наявність підгнилих чи пошкоджених плодів може зіпсувати весь результат консервації. Також необхідно видаляти кісточки із фруктів, бо вони містять синильну кислоту, яка може через рік після консервації проникнути до м'якоті плоду. У банці з компотами плоди повинні займати 2/3 об’єму, а сироп 1/3. Чим кисліші плоди, тим більше цукру повинно бути в сиропі. Для тих, хто любить солодке, але не хоче додавати цукор, у готовий напій можна додати сироп або мед. Банки та кришки Далі справа за банками та кришками для закатки. Перевірте цілісність горлечка кожної банки. Для цього просто проведіть пальцем по поверхні шийки банки і переконайтеся, що відколу немає. Банки і кришки вимийте у гарячій воді з содою (при консервації краще утриматися від миття миючим засобом). Що стосується кришок, то їх треба також перевірити на наявність іржі, якщо вони металеві. А лакові кришки повинні бути без подряпин. Кришки треба обов'язково прокип'ятити перед застосуванням. Банки для приготування компоту рекомендується підготувати заздалегідь. Є два способи стерилізації. Перший - помити банки з содою та кип’ятити у воді. Другий - чисті банки залишити на деякий час у духовій шафі. Пам'ятайте, щоб тара не лопнула від різкого перепаду температур, спочатку поставте банки і тільки потім увімкніть духовку для поступового нагрівання. Чисті банки залишити догори дном на м’якому рушнику до використання. Компот із полуниці Інгредієнти на 3-літрову банку: полуниця (2,5 склянки), цукор (1,5 склянки), вода (скільки увійде у банку). Спосіб приготування: виберіть для приготування компоту щільну молоду полуницю середніх розмірів. Ретельно переберіть ягоди на предмет зіпсованості, уберіть зелені плодоніжки і гарненько промийте усю полуницю. Банки, вибрані для закриття компоту, промийте у дуже гарячій воді, потім простерилізуйте і трохи обсушіть. Заповніть їх підготовленою раніше полуницею. На наступному етапі засипаємо у стерилізовані банки з полуницею необхідну кількість цукру. Нічого, якщо цукру буде трохи більше або, навпаки, трохи менше: варіювати солодкість свого полуничного компоту ви можете самостійно. У підготовлені банки з полуницею і цукром заливаємо окріп по вінця і ретельно закручуємо кришки. Після цього кожну банку обережно трохи струшуємо. Остигати наші банки з полуничним компотом повинні у перевернутому вигляді і під теплою щільною ковдрою. Через двадцять чотири години ці банки необхідно переставити у темне і прохолодне місце для подальшого зберігання. Вишневий напій Інгредієнти: вишні, цукор, вода. Спосіб приготування: вишню треба перебрати і промити. Банки також добре помити і простерилізувати. У каструлі або чайнику кип'ятимо воду. У банку насипаємо приблизно на 1/3 ягід, можна і менше, але тоді смак буде не такий насичений. Насипаємо туди ж склянку цукру. Якщо вишня дуже кисла, то можна додати ще пів склянки. Заливаємо вишню окропом, закриваємо стерилізованими кришками і закручуємо. Можна кілька разів перевернути, щоб цукор розчинився. Перевертаємо і укриваємо ковдрою. Як охолоне, можна прибирати. "Мохіто" із аґрусу (крижовника) Інгредієнти на 3-літрову банку: аґрус - півлітрова банка або 350 г, цукор - 1 скл., лимон (можна лайм або лимонну кислоту) - 2 шматочки, м'ята за смаком. Спосіб приготування: Аґрусу беремо повну півлітрову банку. Можна і більше, якщо любите більш насичені компоти. Миємо та перебираємо. Хвостики можна не обрізати. У чисту 3-літрову банку насипаємо аґрус. Кладемо 3-5 великих гілочок м'яти і два шматочки лимона. Замість лимона можна взяти лайм, а якщо немає нічого, то додаємо 1 ч.л. лимонної кислоти. Заливаємо банку по вінця окропом. Накриваємо кришкою і залишаємо на 15-20 хвилин остигати. Потім воду зливаємо у каструлю і ставимо кип'ятити. У банку насипаємо 1 склянку цукру. Коли вода закипить, заливаємо знову окропом по вінця банку і закручуємо. Готовий компот укутуємо ковдрою на 2 доби. Зі стиглих слив Інгредієнти на 3-літрову банку:сливи - 500 г, цукор - 250 г, вода - 2,5 л. Спосіб приготування: сливи можна використовувати будь-яких сортів, але треба враховувати, що від сорту слив безпосередньо залежить і смак, і колір компоту. Якщо використовуєте жовті сливи, то компот буде світло-жовтого відтінку і солодкий, з червоними сливами - червоного кольору і трохи кисленький. А з синіми сливами колір компоту буде бурим і солодкуватим на смак. Банки і кришки для компоту ретельно вимийте всередині і зовні та простерилізуйте. Паралельно зі стерилізацією банок закип'ятіть воду для компоту. На 1 трилітрову банку потрібно близько 2,5-2,6 л води в залежності від кількості слив. Тому краще нагрійте води трохи більше, зайву завжди можна вилити або використовувати для іншоої банки (якщо закриваєте відразу кілька банок компоту). Сливи ретельно промийте. Їх можна консервувати цілими, проткнувши зубочисткою кожну в декількох місцях, щоб вони не лопнули від окропу. Або можете нарізати сливи половинками і вийняти кісточки. Але у такому разі у вашому компоті буде трохи м'якоті. Підготовлені сливи викладіть у банку, заповнивши її на третину. Банка повинна бути ще гаряча після стерилізації, інакше є ризик, що холодна банка трісне від перепаду температур при наливанні у неї окропу. Залийте у банку окріп до горлечка. Банку прикрийте кришкою, і дайте компоту постояти близько 10 хвилин. Потім злийте всю воду в каструлю, залишивши сливи у банці. У сливовий відвар всипте цукор, поставте каструлю на вогонь і знову доведіть до кипіння. Варіть до повного розчинення цукру. Кількість цукру додавайте, орієнтуючись на власний смак. Якщо вам компот здається несолодким, всипте ще трохи цукру. Знову залийте сливи киплячим цукровим сиропом закрийте банку кришкою, що загвинчується, або закатайте жерстяною кришкою за допомогою ключа. Переверніть банки догори дном і укутайте рушником. Повністю охолодіть компот за кімнатної температури. Потім банки знову переверніть і приберіть у темне, бажано прохолодне місце, куди не буде доступу прямих сонячних променів. Міксовий компот Інгредієнти на 3-літрову банку: яблука - 4 шт, червона смородина - 150 г, полуниця - 150г, цукор - 400 г. Спосіб приготування: для приготування компоту візьміть тверді яблука. Уважно огляньте їх на наявність пошкоджень. Яблука промийте та розріжте кожне яблуко на 4 частини і видаліть серцевину. Складіть нарізані яблука у чисту 3-літрову банку. Потім додайте у банку промиті ягоди червоної смородини і полуниці. Окремо доведіть до кипіння воду. Залийте весь вміст банки окропом по вінця. Накрийте кришкою і дайте постояти 15 хвилин. За цей час весь вміст прогріється. Потім злийте у каструлю всю рідину з банки, залишаючи ягоди у банці. Додайте у каструлю цукор і поставте її на вогонь. Доведіть до кипіння і проваріть протягом 2-3 хвилини, щоб цукор добре розчинився. Киплячим сиропом знову залийте. Наливайте сироп до самого верху, щоб не залишалося порожнього місця. Закрийте компот кришкою, попередньо простерилізувавши. Закритий компот переверніть догори дном. Таким чином перевіряється тара на герметичність. Закутайте перевернуті банки у ковдру і остудіть. Марина Мухіна Фото з мережі Інтернет Інфографіка Анни Голод Дякуємо за підготовку матеріалів сторінки Ірині Назаренко, кухарю з двадцятирічним стажем
Час компотів
Вартість ягід та товарів для консервації
41442
Час компотів
Компот із вишень
41443