Морозиво наче з магазину
У літню спеку ніщо так не рятує, як смачне холодне морозиво. Аби поласувати цим десертом, необов'язково бігти до магазину, достатньо лише поекспериментувати
Приготувати самостійно улюблений десерт зовсім не складно, а результат вас обов'язково порадує. Свіжі продукти Щоб десерт був дійсно смачним, необхідно готувати тільки зі свіжих та якісних продуктів. Краще використовувати натуральні вершки, молоко, стиглі натуральні фрукти або ягоди, хороший шоколад, горішки. Ніжний кремовий смак майбутнього морозива вийде, якщо використовувати продукти максимальної жирності. Про основне Найголовніший секрет смачного морозива - у дотриманні правил і рецептури. Основа будь-якого морозива - це вершки, молоко, цукор і загущувач. Саме завдяки останньому морозиво і набуває той самий ніжний смак. У ролі загущувача можуть виступати жовтки, желатин, крохмаль, агар-агар, лимонний сік. Без загущувача ваш літній десерт буде швидко танути. Отримана маса для заморожування повинна бути як сметана. Якщо провести сірником лінію на ложці, якою ви помішує крем, то вона не повинна розтікатися. Чим рідкіший крем, тим водянистішим вийде морозиво. Для "ніжності" смаку Під час приготування морозива часто рекомендується додавати сухе молоко. Це робиться для отримання оксамитової текстури і ніжного смаку. У деяких рецептах радять додавати крохмаль. Цей інгредієнт дозволяє домогтися однорідності морозива. Але його необхідно використовувати в невеликій кількості, точно дотримуючись рецепту. Для більш ніжної консистенції краще використовувати не цукор, а саме цукрову пудру. Якщо ви готуєте пломбір з желатином, то його треба заздалегідь замочити і тільки після цього нагрівати. Желатин для морозива потрібно використовувати у пропорції 0,5 грама на 0,5 кілограма. За іншої пропорції морозиво може вийти неоднорідним за текстурою. Фруктовий лід Якщо ви збираєтеся приготувати фруктовий лід або морозиво на основі фруктів, то необхідно додати трохи ананасового або лимонного соку, так ви зробите десерт більш м'яким та кремоподібним. В морожениці чи руками Найпростіший спосіб приготування домашнього морозива - купити електричну мороженицю. Це максимально простий і швидкий спосіб отримати сорбет або пломбір. Цей сучасний девайс зробить за вас багато - і перемішає в потрібний момент у процесі заморожування, і навіть буде підтримувати ідеальну температуру для морозива. Однак якщо у вас немає можливості тримати вдома ще один кухонний пристрій, засмучуватися не варто. І без нього можна приготувати відмінне морозиво. Різниця буде лише в кількості витраченого часу і зусиль. Без морожениці вам доведеться самостійно у процесі заморожування кілька разів перемішувати його міксером і ще звертати увагу на температуру в морозильній камері, щоб вона відповідала заданій в рецепті. Полунично-бананове морозиво Інгредієнти на декілька порцій: полуниця (свіжа або заморожена) - 150 г, банан стиглий - 1 шт., йогурт натуральний (грецький) - 150 г, мед - за смаком (приблизно 1 ст.л.) Спосіб приготування: у чашу блендера помістити нарізаний невеликими шматочками банан і йогурт. Збивати 30-40 секунд. Додати полуницю і збивати ще 1 хвилину до отримання однорідної консистенції. Додати в суміш мед. Розподілити морозиво порційними формочками і помістити в морозильну камеру. Процес заморожування триває приблизно 4-5 годин. Полунично-бананове морозиво Інгредієнти на декілька порцій: полуниця (свіжа або заморожена) - 150 г, банан стиглий - 1 шт., йогурт натуральний (грецький) - 150 г, мед - за смаком (приблизно 1 ст.л.) Спосіб приготування: у чашу блендера помістити нарізаний невеликими шматочками банан і йогурт. Збивати 30-40 секунд. Додати полуницю і збивати ще 1 хвилину до отримання однорідної консистенції. Додати в суміш мед. Розподілити морозиво порційними формочками і помістити в морозильну камеру. Процес заморожування триває приблизно 4-5 годин. Фісташкове морозиво Інгредієнти: фісташки очищені - 90 г, яєчні жовтки - 2 шт., цукрова пудра або цукор - 100 г, молоко - 175 мл, вершки жирні - 190 г, ванілін - 1 г. Спосіб приготування: фісташки очистити від шкаралупи, потім залити окропом і залишити хвилин на 15. У друшляку ополоснути холодною водою і очистити від плівки. Горіхи ще раз промити, дати воді стекти і просушити їх між двох рушників. Чисті горішки помістити на протвень і відправити в духовку на 5-7 хвилин при 180°C для підсихання. Потім всипати горіхи в чашу блендера, додати все молоко і на високій швидкості подрібнювати приблизно 2 хвилини до гарної однорідної суспензії. Відокремити жовтки в чашу для збивання і всипати половину цукру. У сотейник з товстим дном влити жирні вершки 35%, молочно-фісташкову суміш, цукор, що залишився, і додати ванілін. Поставити на середній вогонь і, постійно помішуючи, довести суміш до кипіння. Як тільки з'являться перші бульбашки, зняти з плити, не даючи кипіти. Збивати жовтки з цукром, поки вони не посвітліють і не збільшаться в об'ємі. У жовткову масу ввести гарячу вершково-фісташкову основу. При додаванні постійно збивати, щоб жовтки не згорнулися. Поєднавши обидві суміші, перелити все в сотейник і поставити на середній вогонь. Інтенсивно помішувати суміш, не даючи закипіти, оскільки жовтки згорнуться. Як тільки крем починає густіти і залишається на ложці, потрібно знімати з плити. Пропустити готовий крем через дрібне сито. Потім перелити в контейнер для заморозки, помішуючи охолодити до кімнатної температури і прибрати в морозильник. Через 1 годину вийняти, перемішати і повернути до повної заморозки, приблизно на 6-8 годин. Присипати морозиво подрібненими фісташками або вафлями, шоколадом, іншими горішками або полити сиропом. Зі згущеним молоком Інгредієнти: вершки (жирність не менше 30%) - 300 мл, молоко згущене - 150 г, какао-порошок - 25 г, шоколад - для прикраси (за бажанням). Спосіб приготування: у миску вилити згущене молоко, насипати какао-порошок і добре перемішати. Додати холодні вершки. Збивати міксером на високій швидкості до отримання пишної маси. Але варто бути обережними, щоб не перебити вершки. Готову суміш викласти у формочки і відправити в холодильник на кілька годин, щоб домашнє морозиво з вершків і згущеного молока застигло. Вийняти морозиво з морозилки, посипати шоколадною стружкою або подрібненими горішками і можна подавати смачний десерт до столу. Сирне морозиво Інгредієнти: сир - 300 г, банани - 2 шт., молоко - 150 мл, цукор - 100 г або за смаком. Спосіб приготування: банани обмийте, очистіть від шкурок і наріжте довільними шматочками. У блендері перетворіть банани в однорідне пюре. У мисці або в міксерній чаші з'єднайте сир з молоком, цукром і банановим пюре. Збийте цю суміш міксером до однорідної маси. Перекладіть майбутнє морозиво в контейнер і помістіть в морозильник на 3-4 години. Кожні 25-30 хвилин діставайте масу і розмішуйте, щоб у вас у підсумку вийшло м'яке і повітряне бананове морозиво. Готове сирне морозиво з бананом, подаючи, можна полити шоколадним топінгом. Ягідне морозиво Інгредієнти: йогурт (або вершки) - 300 мл, будь-які ягоди, шматочки фруктів - 1 скл. Спосіб приготування: склянку будь-яких ягід, свіжих або заморожених, помістіть у чашу блендера. Для морозива добре підходить як один вид ягід, так і ягідний мікс. Збивайте блендером ягоди до однорідної консистенції. Після того додайте до ягідного пюре йогурт і знову збийте все до однорідності. У спеціальні формочки для морозива або в одноразові стаканчики помістіть ягідно-йогуртову масу. У середину стаканчиків вставте палички і закрийте формочки кришками, а стаканчики можна обернути фольгою. Заморожуйте десерт до готовності в морозильній камері 3-4 години. Шоколадне морозиво у морозивниці Інгредієнти: 3 яєчних жовтки, 200 г чорного гіркого шоколаду (70%), 263 мл молока, 188 мл вершків (33-35%), 75 г цукру. Цих інгредієнтів повинно вистачити на 500-600 г морозива. Приготування. Заздалегідь підготуйте морозивницю (заморозити чашу згідно інструкції) та контейнери для заморозки готового морозива. У сотейнику змішайте молоко і вершки, доведіть суміш до кипіння. Протягом цього часу подрібніть 150 г шоколаду. Коли молочна суміш закипить, додайте в неї шоколад і вінчиком перемішайте, поки не вийде однорідне «шоколадне молоко». Далі з'єднайте жовтки з цукром і збийте їх до пухкої білої маси. Не припиняючи збивати, швидкість міксера переведіть на мінімум, і потроху влийте у збиті жовтки приготовлене «шоколадне молоко». Отриману суміш переносимо знову в сотейник і, постійно помішуючи вінчиком, на повільному вогні доведіть температуру суміші до 84 оС. Краще використовувати кухоний термометр. Якщо все зробити правильно, вийде однорідний, трохи густий шоколадний крем. Залиште його остигати спочатку за кімнатної температури, потім у холодильнику 3-5 годин. Можна залишити на ніч. Дістаньте морозивницю та увімкніть її, підготуйте ємкість для заморожування. Подрібніть 50 г шоколаду, що залишилися, і додайте у холодну шоколадну суміш, перемішуючи вінчиком. Далі дійте згідно з інструкцією до вашої морозивниці. Можна просто перенести крем в чашу, адже мішалка весь час працює. Через 10-15 хвилин суміш стане дуже густою. Вимкніть прилад, суміш перекладіть в ємкість для заморожування і поставте в холодильник мінімум на 8-10 годин. Перед подачею на стіл контейнер з морозивом потримайте за кімнатної температури 10-15 хвилин. Марина Мухіна Фото автора Дякуємо за підготовку матеріалів сторінки Ірині Назаренко, кухарю з 20-річним стажем
Морозиво наче з магазину
41551
Морозиво наче з магазину
Домашнє морозиво може бути смачним та корисним
41552